Kanyarpalack (PLA) - Bomlik a környezetértNyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnekOldal küldése ismerősnekPDF változatPDF változat

Környezetvédelmi rekordkísérlet
10 ezer darab lebomló PLA kanyarpalackból épül palackvár a Népligetben szeptember 3-án, a Szeptemberfeszt című rendezvényen. A legnagyobb, gyorsan bomló palackokból épülő vár megalkotásával egyetemista aktivisták hívják fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és a környezetbarát csomagolóanyagok használatára.

Ideje lebomló anyagokba csomagolni a XXI. század termékeit! - ez az üzenete annak a rendhagyó környezetvédelmi rekordkísérletnek, amely szeptember 3-án, a Népligetben kerül megrendezésre. A rekordkísérlet keretében környezetkímélő PLA palackokból és 3000 apró, kötőelemként szolgáló fadugóból épül Kanyarpalack-vár. Az épület várhatóan 12 méter átmérőjű és legfeljebb 3-4 méter magas lesz, továbbá építése során az összeillesztéshez is kizárólag lebomló, természetes alapanyagokat (madzagot, fadugót, köteleket) használnak az építők.

Több száz év, mire a Föld képes 1-1 hagyományos műanyagpalackot feldogozni, ennek ellenére a modernkori ember mindennapi élete során tömegesen termeli a műanyag hulladékot. A csomagolóanyagok tudatos használatával és az alapanyagok környezettudatos megválasztásával azonban megkönnyíthető a lebomlás folyamata - ez a gondolat az, melynek nyomán Novák Péter is a rekordkísérlet mellé állt. A környezetvédelem és a fenntarthatóság „nagykövete" üdvözli a PLA palackok bevezetésének gondolatát a hagyományos PET palackok használata helyett.

„Az vagy, amit megeszel - mondja a Tao. Az vagy, amit kidobsz - fűzi hozzá az elmúlt, közel száz esztendő... A fogyasztói társadalom anomáliái, hamis értékrendje nem csak idegrendszerünket, de közvetlen környezetünket is korrodálja. Gyakorlatilag az egyetlen faj vagyunk a planétán, hol az egyedek, populációk saját életterüket önszántukból - közép, és hosszú távú tervek hiányában - percről percre szűkítik.
Nincsenek illúzióim a jelen tekintetében, de éppen ezért tartom fontosnak, hogy civilként minden olyan kezdeményezés mellé álljak, amely az eljövendő pozitív forgatókönyvét preferálja"- vallja Péter.


A speciális, színes palackok alapanyaga a kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készülő, természetes PLA biopolimer, bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, és a komposztálás során pár héten belül lebomlik. A vár építői és tervezői egyetemista önkéntesek, akik azt remélik, sokan csatlakoznak az eseményen hozzájuk. A PLA vár építőelemeinek, a palackoknak a sajátossága, hogy redőzött nyakuknak köszönhetően nyújthatók, vagy zsugoríthatók, továbbá kiválóan kanyarodnak. Ezt a tulajdonságot kihasználva oktatói segítséggel a diákok gömbölyűre, kissé jurta alakúra tervezték az építményt.

Időpont: 2011. szeptember 3.
Helyszín: Népliget – Szeptemberfeszt

Share this
0
Your rating: Nincs

Hozzászólások

Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.